Χαιρετισμός Διευθυντή

Ως Διευθυντής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Εφαρμογές της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας στην Υπογονιμότητα – Ανδρικός και Γυναικείος Παράγοντας» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πα.Δ.Α.), έχω την ιδιαίτερη ευχαρίστηση να σας καλωσορίσω στο Δ.Π.Μ.Σ. και στους ηλεκτρονικούς χώρους του.

Το εν λόγω Δ.Π.Μ.Σ. προέκυψε ύστερα από τη γόνιμη συνεργασία των Τμημάτων Βιοϊατρικών Επιστημών και Μαιευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Το Δ.Π.Μ.Σ. με τίτλο «Εφαρμογές της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας στην Υπογονιμότητα – Ανδρικός και Γυναικείος Παράγοντας» ήρθε να καλύψει την αλματώδη ανάπτυξη της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας που εφαρμόζεται στην Υπογονιμότητα όπου κατέστησε υποχρεωτική τη συνεχή και σε βάθος τη Δια Βίου Μάθηση και Επιμόρφωση, πάνω στις σύγχρονες και νεότερες γνώσεις της Βιοτεχνολογικής Επανάστασης, στον Τομέα της Υγείας. Το Δ.Π.Μ.Σ. απευθύνεται όχι μόνο στους απόφοιτους του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών και Μαιευτικής αλλά και στους περισσότερους επαγγελματίες Υγείας – Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα – που στελεχώνουν ή πρόκειται να στελεχώσουν Κέντρα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ή/και να ασχοληθούν με την έρευνα στο αντικείμενο της Αναπαραγωγής του Ανθρώπου.

Οι βασικοί στόχοι του Προγράμματος είναι:

  • Η εκπαίδευση και ανάπτυξη εξειδικευμένων και ικανών επιστημόνων και ερευνητών μεταπτυχιακού επιπέδου, που θα προάγουν τον τομέα της υγείας και την υγεία του πληθυσμού βασιζόμενοι στη θεωρητική, εργαστηριακή και πρακτική εξάσκησή τους.
  • Η ανάπτυξη αναλυτικής, στρατηγικής και δημιουργικής σκέψης και δεξιοτήτων σχεδιασμού και οργάνωσης και διαχείρισης αλλαγών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια νέα γενιά επιστημόνων, ικανών να αναλύουν τις νέες προκλήσεις στο πεδίο της υπογονιμότητας του ανθρώπου, αλλά και συγχρόνως να διαμορφώνουν και να υλοποιούν καινοτόμα και αποτελεσματικά εργαστηριακά πρωτόκολλα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της Τεχνολογίας της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, με προσήλωση στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού και της γονιμότητας του ανθρώπου.
  • Η προώθηση συνεργασίας μεταξύ της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και των Κέντρων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Δημοσίων και Ιδιωτικών) για την αποδοχή, χρήση και ανάπτυξη των πλέον προηγμένων εργαστηριακών συστημάτων στον τομέα της υπογονιμότητας.
  • Η διεξαγωγή της έρευνας στα γνωστικά αντικείμενα του Δ.Π.Μ.Σ. και η υποστήριξή της μέσω της απόκτησης γνώσεων τεχνικών και ερευνητικών, αναλυτικών δεξιοτήτων για μελλοντική ακαδημαϊκή εξέλιξη και εκπόνηση Διδακτορικών Διατριβών στα ανωτέρω επιστημονικά πεδία και τις αντίστοιχες τεχνολογίες.
  • Η σύνδεση του Δ.Π.Μ.Σ. με τις πραγματικές ανάγκες των Κέντρων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Η ύπαρξη εξειδικευμένων μαθημάτων, η δυνατότητα επιλογής εργαστηριακών ασκήσεων, τα εξειδικευμένα σεμινάρια η πρακτική άσκηση και η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας στο τελευταίο εξάμηνο ενισχύουν την εξειδίκευση και αυξάνουν κατά πολύ την ανταγωνιστικότητα και την επαγγελματική δεινότητα των αποφοίτων μας. Η διάρθρωση του Προγράμματος Σπουδών έγινε στο ίδιο πλαίσιο και με γνώμονα την δυνατότητα απόκτησης εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων. Οι διδάσκοντες είναι εκτός των μελών ΔΕΠ των συνεργαζόμενων Τμημάτων και του Ιδρύματος γενικότερα, μέλη ΔΕΠ άλλων ΑΕΙ, Ακαδημαϊκοί Υπότροφοι, Ερευνητές, Διευθυντές ΕΣΥ με αντίστοιχα προσόντα και όλοι καταξιωμένοι επιστήμονες στα γνωστικά πεδία που θεραπεύει το Δ.Π.Μ.Σ..

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Δ.Π.Μ.Σ. τυγχάνουν όλων των παροχών και διευκολύνσεων που προσφέρονται και στους προπτυχιακούς μας φοιτητές στην εκπαίδευσή τους από το Πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα, το Πα.Δ.Α. διαθέτει όλες τις αναγκαίες υποστηρικτικές υποδομές για την εύρυθμη εξυπηρέτηση των φοιτητών, όπως ηλεκτρονική γραμματειακή διεκπεραίωση αιτημάτων, κοινόχρηστο δίκτυο Wi-Fi, βιβλιοθήκη, πλήρες ιατρείο, γυμναστήριο, εστιατόρια και κυλικεία, χώρους στάθμευσης, συνεδριακό κέντρο, δομές κοινωνικής συμβουλευτικής και μέριμνας, απασχόλησης και σταδιοδρομίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, γραφείο διασύνδεσης, καθώς και δομές πρακτικής άσκησης και δια βίου μάθησης. Η υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή του Πα.Δ.Α. καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας του Δ.Π.ΜΣ. (κτιριακές εγκαταστάσεις, εργαστήρια, αμφιθέατρα, εργαστηριακός και ειδικός εξοπλισμός, χρήση διαδικτύου, λογισμικό με δυνατότητες ασύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης).

Επιπλέον, το Δ.Π.Μ.Σ. εντάσσεται στις διαδικασίες διαρκούς αξιολόγησης βάσει του σχεδίου που έχει καταρτιστεί από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας και τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του Πανεπιστημίου. Στην αξιολόγηση συμπεριλαμβάνονται δείκτες που αναδεικνύουν την ανταγωνιστικότητα του Δ.Π.Μ.Σ., ως προς την προτίμηση του από τους υποψήφιους φοιτητές αλλά και την εικόνα του στην αγορά εργασίας.

Τέλος, σημειώνεται ότι το Δ.Π.Μ.Σ. μπορεί να οδηγήσει σε διδακτορική διατριβή σύμφωνα με τον κανονισμό Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Βιοϊατρικών και Μαιευτικής. Οι Διδακτορικές Σπουδές (Γ΄ Κύκλος Σπουδών) συνιστούν την εκπόνηση ερευνητικής εργασίας ύστερα από την σύμφωνη γνώμη της Γενικής Συνέλευσης των συνεργαζόμενων Τμημάτων. Ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση των Σπουδών Γ΄ Κύκλου είναι τρία (3) χρόνια. Η Διδακτορική διατριβή εποπτεύεται από μέλος ΔΕΠ και την 3μελή συμβουλευτική επιτροπή ενώ υποστηρίζεται δημόσια ενώπιον της 7μελούς εξεταστικής επιτροπής.

Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας,

Ο Διευθυντής του ΠΜΣ

Πέτρος Λ. Καρκαλούσος

Αναπληρωτής Καθηγητής