Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Εφαρμογές της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας στην Υπογονιμότητα – Ανδρικός και Γυναικείος Παράγοντας», έχει ως αντικείμενο τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας σε ζητήματα της αντρικής και γυναικείας υπογονιμότητας και στην τεχνολογία των σύγχρονων μεθόδων της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, άξονες στους οποίους δίνεται έμφαση διεθνώς για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας που προέρχεται από παθολογικές καταστάσεις που αφορούν το γεννητικό σύστημα και των δύο φύλων.
Σκοπός του Δ.Π.Μ.Σ. είναι:
(α) η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων, σε Πτυχιούχους ΑΕΙ της ημεδαπής και αντιστοίχων της αλλοδαπής που απασχολούνται σε Κέντρα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και
(β) η θεωρητική και εργαστηριακή προσέγγιση του αντρικού και γυναικείου παράγοντα υπογονιμότητας με καινοτόμες τεκμηριωμένες μεθόδους και τεχνολογίες
Όλα τα μαθήματα είναι εναρμονισμένα στο πλαίσιο των πλέον σύγχρονων τεχνικών και μεθόδων διδασκαλίας, σχετικών με το αντικείμενο. Έμφαση δίνεται στην εργαστηριακή εκπαίδευση των μεταπτυχιακών φοιτητών, η οποία περιλαμβάνει την εμβάθυνση στις μεθόδους διάγνωσης των αιτίων υπογονιμότητας και των δύο φύλων. Η εργαστηριακή εξάσκηση καθώς και η πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών φοιτητών είναι αυτόνομη και εποπτευόμενη. Ειδικότερα, η διεπιστημονική εκπαίδευση, η οποία παρέχεται από το προτεινόμενο Δ.Π.Μ.Σ., καλύπτει ένα ευρύ πεδίο γνωστικών αντικειμένων στοχεύοντας στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σχεδιασμού του εργαστηριακού ελέγχου της γονιμότητας ή/και της υπογονιμότητας στον άνθρωπο. Για την εκμάθηση σύγχρονων εργαστηριακών τεχνικών και την ολοκλήρωση του εργαστηριακού μέρος του Δ.Π.Μ.Σ. θα χρησιμοποιηθεί ο εξοπλισμός τριών (3) Ερευνητικών Εργαστηρίων του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών και ενός (1) του Τμήματος Μαιευτικής. Τα Εργαστήρια εγκαθίσταται σε χώρους του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών και του Τμήματος Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής της Πανεπιστημιούπολης «Άλσους Αιγάλεω». Τα ερευνητικά εργαστήρια που συμμετέχουν στην ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών είναι:
(α) Ανατομίας-Παθολογικής Ανατομίας και Φυσιολογίας Διατροφής,
(β) Αξιοπιστίας και Ποιοτικού Ελέγχου στην Εργαστηριακή Αιματολογία,
(γ) Παρακολούθησης και Συμβουλευτικής κατά την Περιγεννητική Περίοδο σε Ειδικούς Πληθυσμούς και
(δ) Χημείας, Βιοχημείας, Κοσμητολογίας.
Το Δ.Π.Μ.Σ. και οι διδακτικές του ενότητες αποτελούν έναν επιστημονικά ισορροπημένο συνδυασμό γνώσεων στη διερεύνηση (σπερμοδιάγραμμα, έλεγχος οξειδωτικού στρες) και διαφύλαξη (κρυοσυντήρηση) της αντρικής γονιμότητας, στους παράγοντες (κάπνισμα, αλκόολ, ναρκωτικά, φάρμακα κ.α.) που επηρεάζουν το σπέρμα και στην αντιμετώπιση της αντρικής υπογονιμότητας(μικρογονιμοποίηση ωαρίων, ενδοκυτταροπλασματική έγχυση μορφολογικά επιλεγμένων σπερματοζωαρίων, λήψη σπέρματος από βιοψία όρχεως κ.α.). Επίσης, μελετάει τον φυσικό κύκλο της γυναίκας, τη μικρογονιμοποίηση (ICSI) την προεμφυτευτική διάγνωση, την κατάψυξη ωαρίων, το πρόγραμμα δανεικών ωαρίων και τις νέες τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Στόχοι του Δ.Π.Μ.Σ. είναι:
- Η εκπαίδευση και ανάπτυξη εξειδικευμένων και ικανών επιστημόνων και ερευνητών μεταπτυχιακού επιπέδου, που θα προάγουν τον τομέα της αναπαραγωγικής υγείας του πληθυσμού, βασιζόμενοι στη θεωρητική, εργαστηριακή και πρακτική εξάσκησή τους.
- Η ανάπτυξη αναλυτικής, στρατηγικής και δημιουργικής σκέψης και δεξιοτήτων σχεδιασμού και οργάνωσης και διαχείρισης αλλαγών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια νέα γενιά εργαστηριακών επιστημόνων, ικανών να αναλύουν τις νέες προκλήσεις στο πεδίο της αντρικής υπογονιμότητας του ανθρώπου, αλλά και συγχρόνως να διαμορφώνουν και να υλοποιούν καινοτόμα και αποτελεσματικά εργαστηριακά πρωτόκολλα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της Τεχνολογίας της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, με προσήλωση στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού και της γονιμότητας.
- Η προώθηση συνεργασίας μεταξύ της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και των Κέντρων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Δημοσίων και Ιδιωτικών) για την αποδοχή, χρήση και ανάπτυξη των πλέον προηγμένων εργαστηριακών συστημάτων στον τομέα της αντρικής υπογονιμότητας.
- Η διεξαγωγή της έρευνας στα γνωστικά αντικείμενα του Δ.Π.Μ.Σ. και η υποστήριξή της μέσω της απόκτησης γνώσεων τεχνικών και ερευνητικών, αναλυτικών δεξιοτήτων για μελλοντική ακαδημαϊκή εξέλιξη και εκπόνηση Διδακτορικών Διατριβών στα ανωτέρω επιστημονικά πεδία και τις αντίστοιχες τεχνολογίες.
- Η κριτική αξιολόγηση και συζήτηση πολλαπλών διαστάσεων της τεχνολογίας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της ηθικής και των ζητημάτων βιοηθικής που ανακύπτουν από την υπογονιμότητα στον άνθρωπο.
- Η παροχή ακαδημαϊκών γνώσεων για επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας, οι οποίες θα ικανοποιούν τις ανάγκες του πληθυσμού για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας με τη διασφάλιση των κριτηρίων της ποιότητας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας προς όφελος της κοινωνίας.
- Η προώθηση αποτελεσματικής συνεργασίας με διεπιστημονικές και διεπαγγελματικές ομάδες.
- Η ανάδειξη και εφαρμογή πολιτισμικών αξιών και πρακτικών στο σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων εργαστηριακών πρωτοκόλλων στον τομέα της υγείας.
- Η σύνδεση του ΠΜΣ με τις πραγματικές ανάγκες των Κέντρων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
- Η μεθοδική και τεκμηριωμένη αξιολόγηση των επιπτώσεων και των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών παρεμβάσεων στην οποία υπεισέρχονται κοινωνικές και αξιακές παράμετροι σχετιζόμενη με τα Κέντρα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.